Witajcie po Świętach :) Chciałam jeszcze dziś podzielić się z Wami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie, więc warto je wypróbować :)
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(Inspiracja: "I love bake")
Ciasto:
- 8 białek
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 150 g maku
- 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę
Białka ubić na sztywno za szczyptą soli, nie przestając miksować dodawać powoli cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Na koniec małymi partiami wsypywać wymieszany mak, migdały oraz wiórki, delikatnie mieszając wszystko plastikową łopatką lub drewnianą łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż wierzch się delikatnie zarumieni, a włożony do ciasta drewniany patyczek będzie suchy. Ciasto zupełnie ostudzić, powoli przyzwyczajając je do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
W garnku o grubym dnie zagotować 300 ml mleka wraz z cukrami i sokiem z cytryny. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać do niego rozpuszczony budyń, ustawić minimalny ogień i ciągle mieszać. Po chwili nie przestając mieszać można zwiększyć ogień. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Przykryć ją folią i odstawić, aż będzie zupełnie zimna.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po łyżce dokładnie ostudzonego budyniu. Całą masę równomiernie wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć. Wierzch ciasta posmarować rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej białą czekoladą, przystroić według uznania. Przed podaniem ciasto przechowywać przez noc w lodówce.