Trwa sezon na świeże warzywa, więc staram się je przemycać gdzie się da. Tym razem tradycyjne kotlety mielone wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco na ich smak, ale na konsystencję już tak. Kotlety stały się delikatniejsze i bardziej sprężyste, naprawdę smaczne :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. W misce dokładnie wymieszać mięso, cukinię, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawę. Dłońmi uformować nieduże spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne.
Uwaga: aby kotlety były choć trochę "lżejsze" można pominąć panierowanie i usmażyć je bez obtaczania w bułce tartej.