Jednogarnkowe, bardzo sycące danie, które na pewno zadowoli nie tylko męskie żołądki :) Idealnie byłoby móc je przyrządzić w kociołku nad ogniskiem, ale w zwykłym garnku w czterech ścianach kuchni tez da się je zrobić i to od razu w większej ilości, więc obiad na przynajmniej dwa dni ma się zapewniony ;) 
Składniki na ok. 5-6 porcji:
- 4 kiełbaski np. śląskie
 - 2 średnie cebule
 - 4 ziemniaki
 - 1 mała główka białej kapusty
 - 2 czerwone papryki
 - 500 g pieczarek
 - mały słoiczek koncentratu pomidorowego
 - sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka w proszku
 - 2 ząbki czosnku
 - ok. 1 szklanki wody
 
  Kiełbasę pokroić w półplasterki a cebulę w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę (im mniejsza tym będzie się krócej gotowała). Kapustę poszatkować. 
  Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie do garnka wrzucić ziemniaki oraz kapustę, zalać wodą i posolić. Pogotować pod przykryciem jakieś 10 minut. W tym czasie pokroić paprykę w kostkę, a pieczarki w plasterki lub półplasterki w zależności od ich wielkości i wrzucić do garnka. Dodać koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec ewentualnie doprawić. Podawać na ciepło.
Takie dania jednogarnkowe bardzo lubię :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńIdealne na chłody ☺
OdpowiedzUsuńAleż ja lubię takie jednogary!
OdpowiedzUsuńDużo dobrego jedzenia i mało zmywania - to jest to!
:) ;)
Uwielbiam dania jednogarnkowe, a to w szczególności by mi posmakowało ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie jesienne dania :)
OdpowiedzUsuńSmaczna opcja :)
OdpowiedzUsuńLubię dania jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńNazwa przyciąga, skład jeszcze bardziej :) Jestem na TAK!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedno garnkowe dania :)
OdpowiedzUsuń