czwartek, 30 listopada 2017

Babeczki marchewkowe


  Bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach babeczki marchewkowe z cynamonem i kakao. Bliżej im do cupcakes (tylko brak kremowej czapeczki ;)) niż do tradycyjnych, cięższych muffinek i muszę przyznać, że się w nich zakochałam. Pycha! :)




Składniki na ok. 9 sztuk:
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
  • opcjonalnie: 3/4 tabliczki mlecznej czekolady + 1-2 łyżki mleka na polewę

   Do miski wlać olej, dodać oba rodzaje cukru, miksować przez chwilę. Nie przestając miksować dodać po jednym jajku. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon, dodawać po łyżce do ucieranej masy. Na koniec wrzucić startą na drobnych oczkach marchewkę i dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek można polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



wtorek, 28 listopada 2017

Roladki drobiowe


  Wczoraj i dziś mamy na obiad roladki drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute. Jak widać, każdy znajdzie coś dla siebie :)




Składniki na 6 roladek:
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g)
  • 1/2 żółtej małej papryki
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • panierka: 1 jajko + bułka tarta

  Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem i papryką, a od strony wewnętrznej tylko pieprzem i papryką (feta jest wystarczająco słona).

  Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Ser pokroić na mniejsze kawałki, plasterki lub półplasterki. Na przyprawiony kawałek mięsa położyć kilka plasterków papryki, trochę sera i zawinąć w rulonik, starając się zawijać boki do środka. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju, dokładnie z każdej strony. Na chwilę można przykryć patelnię pokrywką, aby mięso w środku miało szansę się dosmażyć. 


sobota, 25 listopada 2017

Tarta z jabłkami i bezą


  Szybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;)



Składniki:

Ciasto:
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: 1 łyżka mleka
Jabłka:
  • 3-4 jabłka
  • sok z 0,5 małej cytryny
  • brązowy cukier
  • cynamon
 Beza:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru

  Do miski wsypać cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka (białka odłożyć na bezę). Wymieszać składniki, ucierać rękoma "na kruszonkę" a następnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo sypkie dodać łyżkę mleka. Gładkie ciasto zawinąć w folię lub włożyć do foliowego woreczka i wsadzić do lodówki na ok. 30 minut.

  Foremkę na tartę natłuścić i delikatnie obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i widelcem porobić w nim dziurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piec przez ok. 15 minut.

  W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na plasterki (moje były dość grube). Białka ubić w wysokim naczyniu ze szczyptą soli. Do ubitych jajek wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. 

  Na podpieczonym cieście poukładać plasterki jabłek, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny, delikatnie, równomiernie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzch wyłożyć ubite białka, rozprowadzić po jabłkach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Upieczoną tartę można podać na ciepło lub zimno.



sobota, 18 listopada 2017

Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym


  Pyszne, łatwe do zrobienia pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowo-serowym. Zawsze to jakaś odmiana od sosu pomidorowego, który tradycyjnie występuje w tego typu daniach. Pulpety fajnie smakują z ryżem czy kaszą i jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów :) 



Składniki na ok. 4 porcje:

Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mąki pszennej
 Sos:
  • ok. 300-330 ml śmietany 18%
  • 150 g tartego żółtego sera
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

  W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

  Po obsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C przez ok. 10 minut. Po tym czasie zalać je mieszanką śmietany, sera, mleka, oregano, soli i pieprzu. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez ok. 20 minut.


poniedziałek, 13 listopada 2017

Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem


  Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :)




Składniki na ok. 12 szt.:
  • ok. 150-170 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • ok. 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 małe jajko
  • 4 parówki 
  • kilka plasterków żółtego sera
  • zioła prowansalskie do posypania

  Do miseczki wrzucić pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i zalać je ciepłą wodą. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.

   W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże, olej, jajko (odlać łyżkę białka do posmarowania bułeczek), wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli będzie się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki, a jeśli będzie twarde dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. Odłożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aby urosło.

  Każdą parówkę pokroić na 3 części, a żółty ser w 12 wąskich plasterków. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich zrobić podłużny płaski placek, na nim ułożyć parówkę owiniętą plasterkiem żółtego sera i zamknąć ją w cieście formując bułeczkę. Dobrze skleić ze sobą boki. Gotowe bułeczki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować odłożonym białkiem wymieszanym z łyżką mleka i oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu (ale na zimno tez są smaczne).
 


czwartek, 9 listopada 2017

Pasztet z czerwonej soczewicy


  Ten pasztet to był taki trochę eksperyment. Nie miałam pojęcia jak może smakować, ale że lubię próbować nowych smaków zaryzykowałam. Słuchajcie, jest pyszny! Nawet mój mąż, który sceptycznie patrzył na pasztet bez mięsa wcina go razem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;)




Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm:
(Inspiracja: "Kuchnia na obcasach")

  •  1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki 
  • 5-6 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

  Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować, aż się rozpadnie i wchłonie praktycznie całą wodę. Przestudzić.

 Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w niewielka kostkę. Oba warzywa wrzucić do cebuli. Podsmażać razem przez chwilę. Następnie dodać przyprawy, wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez około kwadrans od czasu do czasu mieszając. 

  Podsmażone warzywa przełożyć do soczewicy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, wyrównać i kilkukrotnie upuścić blaszkę na blat, aby odpowietrzyć pasztet. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.


 

poniedziałek, 6 listopada 2017

Pancakes


  Tych placuszków nie trzeba nikomu przedstawiać. Pankejki kochają i duzi i mali, z nimi śniadanie zawsze się udaje. Na dobry poniedziałek i całą resztę tygodnia mam dla Was przepis na te pyszności :)




Składniki na 3-4 porcje:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżki cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła

  W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry. Następnie dodać rozbełtane jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki i powstanie dość gęsta, ale nadal płynna masa. Na rozgrzaną patelnię wykładać po 2 czubate łyżki ciasta na jednego plaska delikatnie tworząc koła. Smażyć z obu stron aż do zrumienia. Podawać na przykład z dżemem (u mnie agrestowy, kwaskowaty dla przełamania słodyczy placków).