Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :)
Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm:
- 1 opakowanie suchych drożdży
 - 300 g mąki
 - 45 g cukru
 - duża szczypta soli
 - ok. 0,5 szklanki letniego mleka
 - 1 jajko
 - 50 g rozpuszczonego masła
 - dwie garście mrożonych borówek amerykańskich
 
  W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Fajny pomysł. Zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuń