W pierwszy dzień września zapraszam Was na drożdżówkę z jabłkami i cynamonem. Wiem wiem, jeszcze mamy lato ale jakoś czuję już w powietrzu nadchodzącą jesień, no i pyszne babcine jabłka czerwieniły się w koszyku i natchnęły mnie na to ciasto. A jak wiadomo, domowa drożdżówka zawsze znajdzie amatorów :) Aby ją zrobić wykorzystałam
przepis Marty Dymek z Jadłonomii, ale delikatnie dostosowałam go do swoich potrzeb i zapasów w domu, więc moja drożdżówka nie jest wegańska, ale wystarczy, że zamienicie mleko krowie na roślinne to taka się stanie. Zastosowałam się do kilku wskazówek autorki i ciasto wyszło naprawdę super, a znika w zastraszającym tempie, co jest najlepszą rekomendacją :p
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
Ciasto:
- ok. 30 g świeżych drożdży
- 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
Owoce:
- 2-3 jabłka
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 40 g zimnego oleju kokosowego lub masła/margaryny
Drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż się spieni.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól, pieniący się zaczyn drożdżowy, 0,5 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dolać olej, zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste dolać jeszcze ciepłego mleka, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Wyrabiać kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne, następnie włożyć je do miski posmarowanej delikatnie olejem, zakryć szczelnie folia spożywczą i odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Gdy ciasto będzie kończyło wyrastać obrać jabłka, pokroić je w plasterki i obsypać dokładnie cynamonem. W miseczce przygotować również kruszonkę: wsypać mąkę, cukier, olej kokosowy w stałej konsystencji i delikatnie wszystko porozcierać palcami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na dnie blaszki. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać kruszonką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby się napuszyło. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wierzch można jeszcze oprószyć cukrem pudrem dla większej słodyczy.