Pomęczę Was jeszcze trochę tą dynią :) Dostałam ją na tyle dużą, że wystarczyła na kilka dań, między innymi jako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :)
Składniki na ok. 5-6 porcji:
(Inspiracja: "Smaki ogrodu")
Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
 - ok. 400 g obranej dyni
 - 1 mała cebula
 - 1 jajko
 - 3-4 łyżki bułki tartej
 - sól, pieprz, pieprz ziołowy
 
 Sos:
- 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 0,5 selera
 - 1 mała cebula
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - sól, pieprz, pieprz ziołowy
 - ok. 50 ml śmietany 12%
 
   Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ulepić pulpety.
   Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucić do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2-3 szklankami wody i zagotować. Do garnka włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć, a sos zblendować. Dodać do niego przyprawy, śmietanę (można zagęścić sos łyżką mąki), zamieszać i ponownie włożyć pulpety. Pogotować jeszcze kilka minut i podawać na ciepło np. z kaszą.
Świetne pulpeciki :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMniam, też lubię eksperymentować z dynią ☺
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Ja chyba jednak zamieniłabym mięso wieprzowe na jakieś lżejsze np. indykpol ma dobre mięso mielone z indyka.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na pulpety
OdpowiedzUsuń