Bardzo smaczne tortille z mięsem z piersi kurczaka, warzywami i sosem pomidorowym. Jeśli zależy nam na szybkim zrobieniu obiadu farsz można przygotować już poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :)
Składniki na 4 sztuki:
Farsz:
- ok. 400 g piersi z kurczaka
 - 1 czerwona cebula
 - 1 mała czerwona papryka
 - mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek, marchewka
 - sól, pieprz, pieprz ziołowy
 
Sos pomidorowy:
- 2 spore świeże pomidory (sparzone i obrane)
 - ok. 50 ml wody
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 0,5 łyżeczki cukru
 - 0,5 łyżki octu
 - suszona bazylia
 
Ponadto:
- 4 tortille
 - 4 listki sałaty
 
  Sparzone i obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać 
wodę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 20 minut, od 
czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię
 i zblendować. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie 
gęstnieć. 
  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś doprawić i podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć, aż zacznie delikatnie mięknąć. Na koniec dodać mix warzyw oraz sos pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na tortilli położyć liść sałaty, nałożyć porcję farszu, złożyć od dołu oraz po bokach i podawać. 
lubię to :D taka domowa jest sto razy lepsza niż kebab na mieście :D
OdpowiedzUsuńPychotka, domowy fast food to jest to☺
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :) Bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie!!
OdpowiedzUsuń