Te kotlety to fajna odmiana od tradycyjnych, panierowanych filetów drobiowych. Robi się je szybko, są łatwe do wykonania, nie potrzebujemy wymyślnych składników, no i są baaardzo smaczne. Same plusy, więc zachęcam do wypróbowania ;)
Składniki na ok. 4-5 porcji:
- ok. 900 g mięsa z piersi kurczaka
 - ulubiona przyprawa do kurczaka
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 0,5 szklanki mleka
 - 2 jajka
 - 1 cebula
 - 3 duże ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - sól, pieprz
 - (w wersji pikantniejszej można dodać chilli w proszku)
 
  Mięso umyć, osuszyć oraz  pokroić w niedużą kostkę. Następnie oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. 
  W misce dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mąkę, mleko oraz jajka. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wrzucić mięso oraz przyprawy, wymieszać. 
  Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać i formować kotlety, smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zdecydowanie coś dla mnie ☺
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie dania. Pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńidealne!
OdpowiedzUsuń