Nieduże, ale za to mocno czekoladowe babeczki. Chyba nie ma czekoladożercy, który dałby im się radę oprzeć. Ja nawet nie próbuję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą :D 
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 30 g ciemnego kakao
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1/2 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki mleka
 - 1/3 szklanki oleju
 - 2 jajka
 - ok. 50-70 g posiekanej mlecznej czekolady
 
  W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli: mleko, olej oraz jajka. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać, aż się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek (lub papilotki) napełnić ciastem do 7/8 ich wysokości i piec je w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). 
Uwielbiam takie ciacha. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń