niedziela, 31 grudnia 2017

Chrupiące bagietki z camembertem


  Chrupiące bagietki, poprzetykane ciągnącym, rozpuszczonym serkiem camembert są świetnym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Czy będzie to domówka z przyjaciółmi, czy sylwester w piżamie z Polsatem. W każdej z tych sytuacji sprawdzą się idealnie, bo są po prostu pyszne ;)



Składniki:
  • 2 półbagietki
  • ok 3/4 opakowania sera camembert
  • ok. 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki

  Półbagietki przeciąć na pół. Każdą z nich ponacinać co ok. 1,5-2 cm, ale nie do końca. Ser pokroić na cienkie plasterki, a plasterki na połówki. Kawałki sera powkładać w nacięcia w bułce. Tak przygotowane bagietki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  Do rozpuszczonego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Polać wierzch każdej bagietki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać najlepiej na ciepło.



sobota, 30 grudnia 2017

Makowiec z jabłkami


  Zanim zjadłam ostatni kawałek makowca zdałam sobie sprawę, że przecież nie wrzuciłam przepisu na bloga, a szkoda by było, bo jest bardzo smaczny. Dość wilgotny, ale nie za ciężki, słodki, ale nie mdlący, no i ten dodatek orzechów do ciasta. Robi robotę :) Chwyciłam więc za aparat, obcykałam go z każdej strony (ciasto nie aparat :P) i już podaję co tam po kolei trzeba zrobić, żeby go upiec :)



Składniki na blachę o wym. 33 x 22 cm:
(Inspiracja: "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego.Cukiernia Lidla")

 Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g orzechów laskowych zmielonych na pył
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 żółtka
 Masa makowa:
  • 2 żółtka
  • 20-30 g cukru trzcinowego  
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 puszka masy makowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 400 g obranych i starych na tarce o dużych oczkach jabłek
  • 4 białka ubite na pianę

  Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać masło, cukier oraz żółtka i rozcierając ciasto palcami zrobić z niego kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 kruszonki wysypać na dno blachy, resztę odstawić na bok. Tak przygotowany spód piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-12 minut (ma być blady). Odstawić do ostudzenia.

  W międzyczasie żółtka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, miksować jeszcze przez moment. Następnie nie przestając miksować stopniowo dodawać masę makową. Mąkę wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony spód ciasta, wierzch posypać odłożoną resztą orzechowej kruszonki. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C. 


 

sobota, 23 grudnia 2017

Bardzo szybki piernik


 Tak naprawdę to bardziej ciasto a'la piernik, bo nie ma w nim nawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec, gościom na pewno bardzo zasmakuje :)




Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm:
(Inspiracja:"kuchenne fascynacje")
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy)
  • 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę


  Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady i mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej. 



środa, 20 grudnia 2017

Tortille z nadzieniem


  Miałam pomysł na farsz do naleśników, ale że nikomu nie chciało się ich smażyć to stwierdziłam, że użyję gotowych tortilli. Dzięki temu zyskałam na czasie, a obiad wyszedł świetny! Może na zdjęciach to nadzienie wygląda niepozornie i nie widać jakie jest kolorowe, ale w rzeczywistości smakuje naprawdę fajnie, a skład warzywno-mięsny daje duże pole do kombinacji ;)




Składniki na 8 sztuk:

Farsz:
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża biała cebula
  • ok. 300 g szynki z indyka (można użyć również innej wędliny, parówek lub piersi z kurczaka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku
 Dodatkowo: 
  • 8 placków tortilli
  • 8 plasterków żółtego sera
  • pikantny ketchup
  • zioła prowansalskie

  Obie cebule, szynkę, papryki oraz cukinię (wraz ze skórką) pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić cebule, gdy się zeszklą dodać szynkę, wymieszać i podsmażyć chwilę. Następnie dodać papryki, wymieszać, podsmażać przez kilka minut. Na końcu wrzucić cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć bez przykrycia, aż nadmiar wody trochę odparuje.

  W miseczce wymieszać ketchup z ziołami prowansalskimi i posmarować nim każdy placek tortilli. Na nim ułożyć ścieżkę z farszu, a na niej plasterek żółtego sera (można go podrzeć na mniejsze kawałki i porozkładać na nadzieniu). Tortillę zawinąć w rulonik i podsmażyć na złoto z obu stron na małym ogniu. Podawać na ciepło.



poniedziałek, 18 grudnia 2017

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami


  Chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami z cebulką, takie nieduże, na kilka kęsów. Idealne do barszczu czerwonego. I znacznie mniej pracochłonne niż ich siostry z ciasta drożdżowego, a w zabieganym przedświątecznym czasie to ogromny plus :) 



Składniki:
  • ok. 350- 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

  Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, posolić i podsmażać do czasu aż wyparuje z nich cały płyn. Farsz doprawić pieprzem oraz pieprzem ziołowym i zdjąć z ognia.

  Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Przez środek  każdego z powstałych prostokątów (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie skleić je zamykając farsz w środku. Ostrym nożem przeciąć w poprzek ciasto na paszteciki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem sklejonym ciastem do dołu. Wierzch każdego pasztecika posmarować jajkiem (można posypać kminem lub sezamem) i piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut.




sobota, 16 grudnia 2017

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską


  Do tej pory tuńczyka w sałatkach jadałam tylko w towarzystwie ryżu i kukurydzy, więc gdy znalazłam przepis na sałatkę z dodatkiem kapusty pekińskiej musiałam ją wypróbować. Zrobiłam ją wczoraj na kolację i mówię Wam bomba!, jeśli jeszcze ktoś nie próbował to warto. W dodatku danie świetnie sprawdzi się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :)



Składniki:
(Inspiracja: "Mgotuje")
  • 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była za ostra)
  • sól, pieprz
  • majonez
  • ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć)

  Kapustę poszatkować, wrzucić do sporej miski. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w średnią kostkę, dodać do kapusty. Tuńczyka odsączyć z zalewy, jeśli nie jest w kawałkach, delikatnie widelcem podzielić go na mniejsze części, dodać do warzyw. Cebulę posiekać na bardzo drobniutką kostkę, wrzucić do miski. Dodać sól, pieprz i majonez, wszystko dokładnie razem wymieszać.


 

piątek, 8 grudnia 2017

Ciasto "Styropian"


  Nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta, ale wiem że jest pyszne, łatwo je zrobić i sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie. To wszystko przetestowałam osobiście i mogę Wam szczerze polecić ten oszukany sernik bez dodatku sera za to z dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :)



Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(Inspiracja: "Smaczny kąsek")

Kruche ciasto:
  •  450 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
Masa śmietanowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1200 ml śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
  • ok. 180-200 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej miski wlać całą śmietanę, dodać cukier, budyń w proszku, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę.

  Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową, a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę kruchego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić. 



poniedziałek, 4 grudnia 2017

Spaghetti z klopsikami


  Klasyka kuchennego gatunku czyli spaghetti z klopsikami. W mocno pomidorowym sosie z pieczarkami i papryką, posypane ciągnącym żółtym serem. Gdy zabraknie pomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :)




Składnik na 4-5 porcji:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ok. 250-300 g pieczarek
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • ok. 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 400-500 g makaronu spaghetti 
  • ser żółty do posypania

  Do miski wrzucić mięso, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobniutka kostkę cebulę, jajko oraz przyprawę. Dokładnie wyrobić masę rękoma, aż wszystkie składniki się połączą i ulepić z niej niewielkie kulki. Gotowe klopsiki ułożyć na talerzu i odłożyć na chwilę do lodówki.

  Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić pieczarki, posolić je i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut, aż zmiękną i puszcza sok. Następnie dodać paprykę, przesmażyć jeszcze chwilę. Na warzywach poukładać klopsiki. Wszystko zalać passatą pomidorową, dodać cukier, pieprz i sól, delikatnie wymieszać. Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, aż mięso się udusi, a sos zgęstnieje, czyli ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania doprawić ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem oraz posypane startym żółtym serem.