Chrupiące bagietki, poprzetykane ciągnącym, rozpuszczonym serkiem camembert są świetnym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Czy będzie to domówka z przyjaciółmi, czy sylwester w piżamie z Polsatem. W każdej z tych sytuacji sprawdzą się idealnie, bo są po prostu pyszne ;)
Składniki:
- 2 półbagietki
- ok 3/4 opakowania sera camembert
- ok. 70 g rozpuszczonego masła
- 1 duży ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
Półbagietki przeciąć na pół. Każdą z nich ponacinać co ok. 1,5-2 cm, ale nie do końca. Ser pokroić na cienkie plasterki, a plasterki na połówki. Kawałki sera powkładać w nacięcia w bułce. Tak przygotowane bagietki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Do rozpuszczonego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Polać wierzch każdej bagietki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać najlepiej na ciepło.