środa, 31 stycznia 2018

Bułki do burgerów


  Mięciutkie, delikatne, pięknie zarumienione bułki do burgerów to chyba najlepsze bułki jakie do tej pory piekłam. I tak szczerze mówiąc nadają się nie tylko do zrobienia burgerów, jako pieczywo na śniadanie, do pracy, szkoły czy na wycieczkę również się sprawdzą :)




Składniki na ok. 8 sztuk:
(Inspiracja: "Ósmy kolor tęczy"
  • ok. 250 ml letniej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oliwy (lub oleju)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej 550
  • mleko i mak (lub sezam) do posypania bułek 
  
  Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut.  Po tym czasie dodać rozkłócone jajko, olej oraz sól, wymieszać. Następnie mieszając stopniowo dodawać mąkę, aż będzie można zagnieść gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.

  Z wyrośniętego ciasta ulepić 8 spłaszczonych bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Blachę z bułkami wstawić na środkową półkę i piec je ok. 20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu od razu wyjąć i ostudzić na kratce.



 

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Karkówka pieczona w keczupie i cebuli


  Karkówka pieczona w keczupie i cebuli to bardzo delikatne, mięciutkie mięsko, które wymaga od nas bardzo niewielkiego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę pyszny. W dodatku można je przygotować od razu na dwa dni lub dla większej ilości osób, na przykład na niedzielny obiad, myślę że posmakuje każdemu :)



Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "Szefowa w swojej kuchni")
  • 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli 
  • odrobina pieprzu
  • 1/4 szklanki wody

  Mięso pokroić na plastry, te przekroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W miseczce przygotować sos: wymieszać keczup, koncentrat, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy oraz wodę.

 W dużej misce wymieszać dokładnie mięso, cebulę oraz sos. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przez pierwsze 45 minut piec pod przykryciem, kolejne 45 minut bez pokrywki. Podawać na ciepło.


 

piątek, 26 stycznia 2018

Muffinki czekoladowe z chrupiącą posypką


  Podwójnie czekoladowe, szybkie, bardzo smaczne muffiny z chrupiącą posypką z orzechów włoskich, płatków owsianych i jagły. Na weekend, do kawki, do książki idealne, spróbujcie jeśli macie ochotę ;)



Składniki na 12 sztuk:

Muffinki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 paski mlecznej czekolady
Posypka:
  • 3-4 garści posiekanych orzechów włoskich 
  • 2 garści płatków owsianych
  • 2 garści jagły ekspandowanych 
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła

  W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. W drugiej, mniejszej misce wymieszać rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zamieszać. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić ciastem.

  W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na posypkę i łyżeczką rozłożyć ją na wierzchu każdej babeczki. Wstawić muffinki do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka). Ostudzić przed podaniem.



piątek, 19 stycznia 2018

Tarta z kiełbasą i brokułami


  Smaczna, łatwa do zrobienia tarta pojawiła się ostatnio na naszym obiadowym stole. Kilka składników na farsz, zagniecione ciasto, chwila w piekarniku i ta dam! Obiad gotowy :)




Składniki:

Ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 260 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ok. 20 ml zimnej wody
  • 1 żółtko
 Farsz:
  • 2 kiełbasy typu śląskie
  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała śmietana 12%
  • 2 jajka + białko, które pozostało z ciasta
  • ok. 50 g startego na małych oczkach żółtego sera
  • sól, pieprz

  Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  Brokuła podzielić na różyczki z dość długimi ogonkami, wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zacznie robić się miękki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na złoto. Por pokroić w półplasterki, a paprykę w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię do smażącej się kiełbasy na kilka minut. 

   Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, podziurawić widelcem, piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

  W miseczce wymieszać śmietanę z rozbełtanymi jajkami, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie do tarty ułożyć brokuły (w okrąg), a w środku kiełbasę z papryką i porem. W środek okręgu wlać masę śmietanową. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Podawać na ciepło.


środa, 17 stycznia 2018

Ciasto z masą kokosową i galaretką


  Tym razem wrzucam przepis na ciasto, które zrobiła moja mama a nie ja, ale było tak dobre, że muszę się nim tu z Wami podzielić :) Składa się z kilku warstw: biszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :)




Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
Ponadto:
  • 2 galaretki (świetnie sprawdzą się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych)
  • 3 paczki herbatników
  • czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej
  • orzechy włoskie na posypkę

  Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli ostudzić.

  Do garnka wlać mleko, wsypać do niego wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wiórki wchłoną cały płyn, odstawić do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie wmiksować w nią ostudzone wiórki.

  Galaretki rozpuścić w 0,75 litra gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.

  Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę kokosową, na nią wylać tężejącą już galaretkę. Schłodzić. Zanim galaretka zupełnie stężeje poukładać na niej herbatniki i leciutko docisnąć. Na wierzchu rozsmarować rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka czekoladę, a całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Przechowywać w chłodnym miejscu.



piątek, 12 stycznia 2018

Drożdżowe pampuchy z gulaszem


  Do tej pory drożdżowe pampuchy jadłam tylko na słodko. Nie wiem czemu, po prostu tak się złożyło. Żeby przełamać to zafiksowanie na słodkie tym razem zrobiłam je z gulaszem z łopatki i pieczarkami. Wyszło super i coś czuję, że te puchate buły częściej będą się u nas pojawiać w wersji wytrawnej :)




Składniki na ok. 4 porcje:

Pampuchy:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka

Gulasz:
  • ok. 900 g mięsa z łopatki
  • ok. 300 g pieczarek 
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, chilli w proszku

  W dużej misce wymieszać mąką, drożdże, sól oraz cukier. Dodać jajka, masło oraz letnie mleko, wszystko razem wymieszać a następnie zagnieść rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 10 części, z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na gładkiej powierzchni, w pewnej odległości od siebie w dość ciepłym miejscu i zostawić na ok. 1-1,5 do wyrośnięcia.

  W międzyczasie umyć, osuszyć i pokroić mięso w kostkę. Wrzucić je na patelnię na mocno rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do czasu aż woda, która wytworzy się z mięsa wyparuje. Gdy mięso się zezłoci zalać je wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką, dusić przez ok. 15-20 minut, aż mięso zacznie mięknąć. Po tym czasie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić kolejne 15 minut (można dolać wodę jeśli bardzo wyparuje). Następnie doprawić sos solą, pieprzem, papryką i chilli. Można go również zagęścić mąką. Podusić jeszcze przez chwilę i zdjąć z gazu.

  Wyrośnięte pampuchy parować przez 10 minut w parowarze lub w specjalnym sitku do garnków do gotowania na parze. Ułożyć je na talerzu, polać gulaszem i podawać na ciepło. Jako surówka świetnie nadaje się tu kapusta, biała lub czerwona.




 

wtorek, 9 stycznia 2018

Kotlety mielone nadziewane pieczarkami


  Moja kolejna próba odpicowania tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem nadziałam je farszem z pieczarek i cebulki, żeby się coś zadziało. Robiłam je odrobinę dłużej niż zwykle robi się mielone, ale było warto, bo są bardzo smaczne. Ponadto bałam się trochę, że może rozwalą się podczas smażenia, farsz wypłynie i w ogóle będzie katastrofa, ale nic takiego się nie stało, wyszły bardzo zgrabnie i nie powstydziłabym się ich podać nawet na proszonym obiedzie ;) No i oczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D 




Składniki na ok. 4 porcje:
  •  0,5 cebuli
  • ok. 100-150 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • bułka tarta do panierowania kotletów

  Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw pod przykryciem, aż puszczą sok, a potem bez pokrywki odparować nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia.

  Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę, całość dokładnie wyrobić rękoma na gładką masę. Mięso podzielić na porcje, tyle ile ma być kotletów (u mnie było ich 9, po ok. 60 g każdy). Z każdej porcji oddzielić mały kawałek mięsa i go spłaszczyć. Z pozostałego mięsa zrobić płaski placek, ułożyć go w dłoni jak miseczkę, nałożyć na niego ok. łyżki farszu i zakryć tym małym oderwanym kawałkiem. Dokładnie zalepić, żeby nie było żadnych dziur i uformować na kształt podłużnego kotleta. Spanierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto. 



sobota, 6 stycznia 2018

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem


  Od kiedy jestem mamą cenię sobie możliwość zrobienia szybkiego, smacznego obiadu, który z różnymi dodatkami możemy jeść przez dwa dni. Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem świetnie wpisała się w ten mój plan. Jednego dnia podałam ją z ryżem i sałatką z białej kapusty, drugiego z kaszą kuskus i mixem warzyw konserwowych domowej roboty, w obu przypadkach obiad bardzo nam smakował, a ja zaoszczędziłam czas ;)




Składniki na ok. 4 porcje:
(Inspiracja: "MniamMniam.pl")
  • ok. 800 g piersi z kurczaka
  • 2 szklanki wrzącej wody 
  • 1 duża marchewka
  • mała śmietana 18%
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól, pieprz 
  
  Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć z każdej strony, aż zrobi się białe. Zanim mięso zacznie się rumienić zalać je wodą. Marchewkę pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię. Gotować, aż marchewka zacznie delikatnie mięknąć.

  Do kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i kilka łyżek gorącego wywaru z patelni, dokładnie wymieszać. Delikatnym strumieniem wlać śmietanę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać i podawać na ciepło.





czwartek, 4 stycznia 2018

Sałatka z kaszą gryczaną i kabanosami


  Bardzo smaczna, sycąca sałatka z kaszą gryczaną i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację lub przekąskę, którą można zapakować do lunchboxa. Polecam! ;)



Składniki:
  •  ok. 50 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 2 kabanosy wieprzowe
  • 0,5 dużej czerwonej papryki
  • 3 ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

  Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać pokrojone w dość duże plasterki kabanosy. Paprykę i i ogórki pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać, wrzucić do miski. Posolić, dodać oba rodzaje pieprzu, polać oliwą i dokładnie wszystko wymieszać.