Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D 
Składniki:
Mięso: 
- 8 podudzi kurczaka
 - 1 łyżka miodu
 - 2 łyżki musztardy
 - kilka łyżek oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
 - 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
 - sól, pieprz
 
Warzywa:
- kilka ziemniaków
 - 2-3 marchewki
 - 1 biała cebula
 - 1 czerwona cebula
 - 1 czerwona papryka
 - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
 - oliwa z oliwek
 
  Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy mięso zbyt mocno zacznie się przyrumieniać przykryć je folią aluminiową. Podawać na ciepło.
Też takie robię pycha☺
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek :) Prosto, ale jak przepysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie "jednonaczyniowe" dania :) mniam!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię :) Uwielbiamy ja :D
OdpowiedzUsuń