Fajne, mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie musztardowym. Aby je zrobić potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Ponadto po pokrojeniu mięsa w plastry, doprawieniu i przesmażeniu dalej robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :)
Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "O kuchni z uczuciem")
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- sól i pieprz
- 1 szklanka wody
- 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż zrobi się miękkie (ok. 30 minut). Gdy woda za bardzo wyparuje uzupełnić ją. Po tym czasie dodać musztardę i sos sojowy. Wymieszać. W miseczce rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Podawać na ciepło. U nas z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami oraz surówką z buraczków.
Takie dania bardzo lubię :) Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko ☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) musiało być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie prezentuje się to danie :)
OdpowiedzUsuń