Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :)
Składniki na ok. 4 porcje:
Pulpety:
- ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 1 mała cebula
 - 1 jajko
 - 3-4 łyżki bułki tartej
 - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
 - sól i pieprz
 - mąka do obtoczenia
 
Sos:
- ok. 1 litra wody
 - 250 g pieczarek
 - 2 liście laurowe
 - mała śmietana 18%
 - sól i pieprz
 - łyżka suszonego majeranku
 - łyżeczka suszonego oregano
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - mąka do zagęszczenia sosu
 - pęczek koperku
 
  Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki, każdy z nich obtoczyć w małej ilości mąki i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  W garnku zagotować wodę, wrzucić podsmażone pulpety, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie w miseczce wymieszać śmietanę, mąkę, zioła, sos sojowy, sól, pieprz, połowę posiekanego koperku oraz kilka łyżek gorącego sosu. Całość przelać do garnka z pulpetami. Dokładnie wymieszać i pogotować kilka minut, po tym czasie ewentualnie doprawić. Podawać na ciepło posypane resztą koperku. 
Pyszne pulpeciki. Z takim sosem lub podobnym, robię często kurczaka.
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie pulpeciki
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają te pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne. Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo apetycznie. ja teraz korzystam z diety pudełkowej ale jeśli ktoś będzie chciał do mnie wpaść na obiadek to na pewno skorzystam z tego przepisu. A tych zainteresowanych cateringiem dietetycznym polecam zapraszam na stronę https://dietly.pl znajdziecie tutaj idealną opcję dla sobie. Polecam.
OdpowiedzUsuń