Ta sałatka to moja kolejna propozycja na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie, które śmiało można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na letni piknik. Użyłam dosłownie kilku warzyw, sera oraz oleju lnianego (który jest na tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym sumieniem :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie roszponki
- 1 mała kremowa papryka
- 1 duży pomidor (u mnie słodkie i soczyste "Bawole Serce")
- 1 kulka mozzarelli
- olej lniany Olejowe Smaki*
- ew. sól i pieprz
Roszponkę umyć, osuszyć i poukładać na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę i dołożyć na talerz. Pomidor umyć i pokroić w półplasterki lub ćwiartki, ser pokroić w plasterki. Poukładać je na roszponce i papryce, polać obficie olejem lnianym i ewentualnie posypać solą i pieprzem.
* Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei
roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych,
jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych producentów. Ich produkty są
w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie
Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie
olej lniany, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy,
sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki:
kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na
stronie: olejowesmaki.pl
jedna z moich ulubionych sałatek:) w sobotę mamy gości i zamierzam takową zrobić:)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszna :)
UsuńTakie smaki bardzo lubię :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńIdealna na lato☺
OdpowiedzUsuńTakie sałatki mogłabym jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka
OdpowiedzUsuń