poniedziałek, 16 lipca 2018

Sałatka z mozzarellą, pomidorem i olejem lnianym


  Ta sałatka to moja kolejna propozycja na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie, które śmiało można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na letni piknik. Użyłam dosłownie kilku warzyw, sera oraz oleju lnianego (który jest na tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym sumieniem :)





Składniki na 2 porcje:
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 mała kremowa papryka
  • 1 duży pomidor (u mnie słodkie i soczyste "Bawole Serce")
  • 1 kulka mozzarelli
  • olej lniany Olejowe Smaki*
  • ew. sól i pieprz

  Roszponkę umyć, osuszyć i poukładać na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę i dołożyć na talerz. Pomidor umyć i pokroić w półplasterki lub ćwiartki, ser pokroić w plasterki. Poukładać je na roszponce i  papryce, polać obficie olejem lnianym i ewentualnie posypać solą i pieprzem.





* Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych producentów. Ich produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej lniany, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl

8 komentarzy: