Lekka, smaczna sałatka z orzechową nutą. Świetnie sprawdzi się jako kolacja lub przekąska na przykład do wina. Powstała z kilku składników a ich smaki tak świetnie się uzupełniają, że do spożywczego szczęścia nic więcej nie potrzeba ;)
Składniki na 1 porcję:
- ok. 100 g mix sałat
- 50 g sera pleśniowego "Blue" (można użyć też camembert)
- duża garść granatowych winogron
- mała garść posiekanych włoskich orzechów
- olej z pestek dyni (u mnie olej z Olejowe Smaki*)
Sałatę rozłożyć na talerzu. Ser pokroić w kostkę, a winogrona na połówki. Rozłożyć je na sałacie. Orzechy uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Wierzch dość obficie polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu.
* Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych producentów. Ich produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej z pestek dyni, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, lniany, konopny, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl
Mniam, samo zdrowie☺
OdpowiedzUsuńPyszności, lubię takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka :) Nigdy nie używałam oleju z pestek dyni, ale ostatnio zakochałam się w oleju z awokado :D
OdpowiedzUsuńpodoba mi się! chyba wpakuję taką jutro do lunchboxa :D
OdpowiedzUsuń