piątek, 10 sierpnia 2018

Pieczeń z cukinii


  Zapraszam Was dziś na wegetariańską pieczeń, bądź jak kto woli pasztet z cukinii. Super sprawa jako dodatek do kanapek, jeśli znudziły się komuś codzienne wędliny. Jest łatwa i w miarę szybka do wykonania nie licząc czasu pieczenia. Jeśli nie przepadacie za orzechową nutą smaku w potrawach to orzechy można spokojnie pominąć. To co, jest ktoś chętny do spróbowania? ;) 




Składniki na keksówkę o wym. 20x10 cm:
(Inspiracja: "Kuchnia Bazylii")

  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć) 
  • ok. 200 g żółtego sera
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2/3 szklanki kaszy manny 
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano


  Cukinię umyć, przekroić i wyciąć z niej nasiona (ja swoją również obrałam, bo miała dość twardą skórkę, ale jeśli skórka jest cienka i miękka to można ją zostawić).  Wydrążoną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na ok. kwadrans aż puści sok. Następnie dobrze ją wycisnąć. 

  Cebulę obrać i posiekać w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, bułką tartą, kasza manną, jajkami, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać trochę oleju, a jeśli za rzadka więcej kaszy manny. Przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.


 

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na pieczen. Coś dla moich wegetarian :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kiedyś taką piekłam, smaczna☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada cudnie :) Muszę zrobić!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda :) Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń