Pewnie wszystkim jest już znane zielone ciasto ze szpinakiem o wdzięcznej nazwie "Leśny mech". Sama piekłam je kilkukrotnie, ale jakoś nigdy nie było okazji by wrzucić tu przepis, więc to teraz czynię, bo ciasto jest pyszne i jeśli jeszcze ktoś nie próbował to zachęcam :)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Ciasto:
- 3 jajka
- 320 ml cukru
- 320 ml oleju
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego)
Krem:
- ok. 200 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo:
- pestki granatu
Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Nie przestając miksować cienką strużką wlać olej. Następnie 3 łyżki masy jajecznej przełożyć do szpinaku, a do pozostałej dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i szybko zmiksować na najniższych obrotach.
Szpinak wraz z dolaną masą jajeczną zblendować na mus, dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić.
Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix.
Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie schładzać minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Bardzo lubię to ciasto, ale robię z mąki krupczatki :)
OdpowiedzUsuńzabieram się od jakiegoś czasu za jego zrobienie :P ale do tej pory nie udało mi się :) świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńYums, Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńRegards.
Neverpayful.com
Dealswithin.com
It's looking very tasty. I always love your recipes
OdpowiedzUsuńclipping path service
Photo Retouching services
Raster To vector conversion