Smaczna, szybka sałatka z serem camembert i wędzonym boczkiem to super pomysł na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie z delikatną orzechową nutą jaką daje olej z pestek dyni. Żeby ożywić danie można użyć czerwonych pomidorków koktajlowych a nie czarnych tak jak ja, choć one też dają fajny efekt :) 
Składniki na 2 porcje:
- mix sałat
 - 10 pomidorków koktajlowych (czarnych lub czerwonych)
 - 1 serek camembert
 - 100 g wędzonego boczku w plastrach
 - garść obranych pestek dyni
 - olej z pestek dyni
 
  Na dnie talerzy rozłożyć sałatę, na niej poukładać pomidorki pokrojone w ćwiartki, następnie ser camembert pokrojony w dużą kostkę, na nim położyć porwany na mniejsze kawałki boczek. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch sałatki, a całość polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu.
Taka sałatka to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń