piątek, 2 listopada 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami


  W tym roku jabłonie w ogródku mojej babci oszalały i obsypały nas taką ilością jabłek, że musimy je rozdawać na lewo i prawo, bo sami nie jesteśmy w stanie ich przerobić :) Korzystając z okazji ( i zalegających w lodówce drożdży :p) po nie wiem jak długim czasie przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Rany, już zapomniałam jakie są pyszne, zajadaliśmy się nimi wszyscy, aż nam się uszy trzęsły :D 




Składniki na 3-4 porcje:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 spore jabłka
  • ew. cukier puder do posypania

  Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego, ale nie gorącego  mleka wbić jajka, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać dokładnie, aż wszystko się rozpuści i przelać do mąki. Ponownie dokładnie wymieszać. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.

  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nie placki z obu stron na złoto. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Takie racuszki bardzo lubię :) Pyszności wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. Przypomniałaś mi o nich. Tak dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym sobie takiego racuszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Kojarzą mi się z domem rodzinnym, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Great post dear!You have a nice blog
    I follow you can you follow me please?
    www.guzelvekulturlu.com
    Kisses

    OdpowiedzUsuń