Taka o zapiekanka z makaronu, kurzej piersi, brokułów i szpinaku zapieczona pod sosem serowym. Łatwa w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;)
Składniki na 4-5 porcji:
- ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego
- ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 brokuł
- 200 ml mleka
- 200 g serka naturalnego (typu "Twój smak")
- ok. 20-30 g sera żołtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron ugotować mocno al dente. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż wyparuje nadmiar płynu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, przesmażyć kilka minut. Na koniec garściami wrzucić na patelnię szpinak i smażyć, aż liście zwiędną, wtedy patelnię zdjąć z gazu. Ugotowany makaron wyłowić, a w tej samej wodzie podgotować podzielony na mniejsze różyczki brokuł, gotować aż zacznie delikatnie mięknąć.
Do niedużego rondelka wlać mleko, dodać serek, starty na tarce lub drobno pokrojony żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć makaron, na nim zawartość patelni, a następnie podgotowane brokuły. Całość zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 15-20 minut.