czwartek, 9 maja 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem


  Taka o zapiekanka z makaronu, kurzej piersi, brokułów i szpinaku zapieczona pod sosem serowym. Łatwa  w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;)




Składniki na 4-5 porcji:
  • ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego
  • ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 brokuł
  • 200 ml mleka
  • 200 g serka naturalnego (typu "Twój smak")
  • ok. 20-30 g sera żołtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


  Makaron ugotować mocno al dente. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż wyparuje nadmiar płynu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, przesmażyć kilka minut. Na koniec garściami wrzucić na patelnię szpinak i smażyć, aż liście zwiędną, wtedy patelnię zdjąć z gazu. Ugotowany makaron wyłowić, a w tej samej wodzie podgotować podzielony na mniejsze różyczki brokuł, gotować aż zacznie delikatnie mięknąć. 

  Do niedużego rondelka wlać mleko, dodać serek, starty na tarce lub drobno pokrojony żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć makaron, na nim zawartość patelni, a następnie podgotowane brokuły. Całość zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 15-20 minut. 




piątek, 3 maja 2019

Schab zapiekany z papryką


  Smak tego dania zaskoczył mnie samą, a to dlatego że nie spodziewałam się, że z dosłownie kilku składników może wyjść aż tak smaczny obiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę i można było spokojnie zajadać :)





Składniki na ok. 5-6 porcji:
  • ok. 700-800 g schabu
  • 1 duża żółta papryka
  • 1,5 dużej czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka


  Schab umyć, osuszyć i pokroić w dość cienkie plastry, każdy z nich z obu stron oprószyć solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w dość grube paski (jak na zdjęciu). Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w plasterki.

  Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować troszkę oleju. Na nim ułożyć na płasko kilka krążków cebul, następnie wzdłuż naczynia ułożyć mięso, przekładając je paskami papryki. Pozostałą paprykę, cebulę i czosnek powkładać między kawałki schabu i wokół niego. Całość delikatnie oprószyć z wierzchu solą. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec przez ok. 1h 15 min. Na ostatni kwadrans pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięsko i warzywa delikatnie się przypiekły.