Kolejna szybka propozycja na obiad, czyli zapiekanka, tym razem w wersji a'la gyros z makaronem. Smaczna, łatwa do zrobienia, może niezbyt dietetyczna, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników ;)
Składniki na ok. 3-4 porcje:
- 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste)
- ok. 550 g piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1 duża cebula
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- 5-6 dużych pieczarek
- 5-6 dużych łyżek majonezu
- 5-6 dużych łyżek pikantnego keczupu
- zioła prowansalskie
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Makaron ugotować al dente. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać dokładnie przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć. W miseczce wymieszać majonez z keczupem i ziołami prowansalskimi.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowany makaron i posmarować go połową sosu z majonezu i keczupu. Na nim ułożyć równomiernie usmażone mięso, a następnie pokrojone w plasterki ogórki konserwowe.
Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Jakie pyszności 💛💚💙
OdpowiedzUsuńA co z ogórkami?
OdpowiedzUsuńJuż dopisuję, dzięki za zwrócenie uwagi :)
UsuńBardzo lubię takie zapiekanki. Fajny pomysł na połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie jutro robię
OdpowiedzUsuńCzy w prodzizu można piec.
OdpowiedzUsuń