piątek, 18 maja 2018

Placuszki z jabłkami


  Placki to fajny pomysł na śniadanie, przekąskę czy kolację. My z Gabrysią zrobiłyśmy sobie słodkie drugie śniadanie z placuszkami z dodatkiem jabłka. Kilka składników, które są praktycznie w każdej kuchni i gotowe, pycha! :)




Składniki na ok. 10-12 placuszków:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru (można ją zastąpić miodem)
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

  W misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól. Dodać mleko oraz jajko, dokładnie wymieszać "rózgą". Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w ciasto, które powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą  niż ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Można podać je z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub konfiturą.



5 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne te placuszki :D Dawno nie jadłam takich z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne placuszki! :) kiedyś serwowałam takie niemal co dzień na podwieczorek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jednym bym nie poprzestała, pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię bardzo takie placuszki

    OdpowiedzUsuń