niedziela, 13 maja 2018

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami


 Drożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (8g)
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko pozostawić do posmarowania bułeczek)
  • 60 g rozpuszczonej margaryny lub masła
  • ok. 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 1,5 szklanki mleka + 1 czubata łyżka cukru (jeśli budyń był bez cukru)
  • borówki amerykańskie (moje były mrożone)

  Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszać w misce. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczoną margarynę i powoli mieszając dodawać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde dodać więcej mleka, jeśli będzie się bardzo lepiło dodać trochę mąki). Włożyć je do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  
  W międzyczasie ugotować budyń i go przestudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na nim rozsmarować letni budyń, na budyniu porozrzucać borówki (mogą być zamrożone). Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 5-6 cm kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej odkrojone kawałki ciasta (mogą ściśle do siebie przylegać). Wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, gdy wierzch zacznie się wcześniej mocno rumienić przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić na kratce.


6 komentarzy: