Roladki ze schabu tym razem nadziałam farszem warzywnym, konkretnie marchewką, selerem, cebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone, choć oczywiście taka opcja również wchodzi w grę (w panierce lub bez). Przy okazji upiekłam również ziemniaczki i obiad praktycznie zrobił się sam :)
Składniki na ok. 4 porcje:
- 650-700 g schabu
- 1 marchewka
- kawałek korzenia selera
- 1 mała cebula
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka mielona
- oliwa/olej
Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić je tłuczkiem. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i seler, podsmażać kilka minut. Warzywa zdjąć z ognia i wmieszać w nie natkę. Schab z obu stron oprószyć solą pieprzem oraz papryką. Na każdym plastrze ułożyć ok. 1 łyżki farszu i zawinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wierzch mięsa również natłuścić. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.
o jejku! takie pyszności! :) wspaniała inspiracja na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :)
UsuńWspaniale zarumienione, muszą być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńDzięki, są bardzo smaczne ;)
UsuńPrzepyszne :) Chętnie porwę kilka na jutrzejszy obiadek :D
OdpowiedzUsuńJuż pakuję i wysyłam ;)
UsuńApetycznie wyglądają ☺
OdpowiedzUsuńPieczone z termoobiegiem czy konwecjonalnie?
Góra-dół, bez termoobiegu :)
UsuńDziękuję ☺
UsuńPyszne roladki, z chęcią zjadła bym kilka :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, nabrałem apetytu :)
OdpowiedzUsuńZawsze mam problem ze zwinięciem, żeby farsz nie wypadł 🙃
OdpowiedzUsuńA czy naczynie trzeba przykryć, czy piec bez przykrycia?
OdpowiedzUsuń