wtorek, 12 czerwca 2018

Gulasz drobiowy


  Kolejnym pomysłem na nieskomplikowany i w miarę szybki do przygotowania obiad jest gulasz drobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem, mniam! Taki obiad ma jeszcze jeden plus, który docenią zwłaszcza osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie: można go przygotować na co najmniej dwa dni. Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą, makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;)




Składniki na ok. 4-6 porcji:
  • ok. 700 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 400 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • suszony majeranek
  • szczypta chilli
  • ew. mąka do zagęszczenia sosu
  • posiekana natka pietruszki

  Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż zrobi się białe, a płyn odparuje. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do delikatnego zrumienienia mięsa i cebuli. 

  Następnie wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, oprószyć solą, przykryć i smażyć aż puszczą sok. Na koniec dorzucić oczyszczone i pokrojone w średnią kostkę papryki i pomidory z puszki. Wymieszać, doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez jakieś 10-15 minut. Wymieszać, ewentualnie doprawić i zaciągnąć mąką jeśli sos będzie za rzadki. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.




5 komentarzy: