Smaczna warzywno-jajeczna sałatka z pieczarkami. Świetnie sprawdzi się na weekendowych imprezach rodzinnych, czy też w gronie przyjaciół, ale także jako kolacja czy przekąska na co dzień :)
Składniki:
(Inspiracja: "Smaczna pyza")
- ok. 500 g pieczarek
- 5 sporych ogórków konserwowych
- 1 małe jabłko
- 1 czerwona cebula
- 3 duże jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 0,5 pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól i pieprz
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej opłukane wcześniej pieczarki i gotować na niedużym ogniu przez ok. 8-10 minut. Następnie osączyć je na durszlaku i przestudzić. Schłodzone pieczarki pokroić w średnią kostkę, wrzucić na sitko i delikatnie odcisnąć z wody. Wrzucić do miski.
Ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę i jajka obrać, również pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z pieczarkami. Dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić na min. 2 godziny. Po tym czasie, ewentualnie doprawić. Przechowywać w lodówce.