sobota, 30 czerwca 2018

Sałatka z pieczarkami


  Smaczna warzywno-jajeczna sałatka z pieczarkami. Świetnie sprawdzi się na weekendowych imprezach rodzinnych, czy też w gronie przyjaciół, ale także jako kolacja czy przekąska na co dzień :)



Składniki:
(Inspiracja: "Smaczna pyza")
  • ok. 500 g pieczarek
  • 5 sporych ogórków konserwowych
  • 1 małe jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz

  W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej opłukane wcześniej pieczarki i gotować na niedużym ogniu przez ok. 8-10 minut. Następnie osączyć je na durszlaku i przestudzić. Schłodzone pieczarki pokroić w średnią kostkę, wrzucić na sitko i delikatnie odcisnąć z wody. Wrzucić do miski.

  Ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę i jajka obrać, również pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z pieczarkami. Dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić na min. 2 godziny. Po tym czasie, ewentualnie doprawić. Przechowywać w lodówce.



czwartek, 28 czerwca 2018

Łopatka w sosie musztardowym


    Fajne, mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie musztardowym. Aby je zrobić potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Ponadto po pokrojeniu mięsa w plastry, doprawieniu i przesmażeniu dalej robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :)




Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "O kuchni z uczuciem")
  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu


  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż zrobi się miękkie (ok. 30 minut). Gdy woda za bardzo wyparuje uzupełnić ją. Po tym czasie dodać musztardę i sos sojowy. Wymieszać. W miseczce rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Podawać na ciepło. U nas z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami oraz surówką z buraczków.



poniedziałek, 25 czerwca 2018

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami


  Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :)




Składniki na ok. 4 porcje:

Pulpety:
  • ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
Sos:
  • ok. 1 litra wody
  • 250 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • mała śmietana 18%
  • sól i pieprz
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pęczek koperku

  Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki, każdy z nich obtoczyć w małej ilości mąki i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

  W garnku zagotować wodę, wrzucić podsmażone pulpety, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie w miseczce wymieszać śmietanę, mąkę, zioła, sos sojowy, sól, pieprz, połowę posiekanego koperku oraz kilka łyżek gorącego sosu. Całość przelać do garnka z pulpetami. Dokładnie wymieszać i pogotować kilka minut, po tym czasie ewentualnie doprawić. Podawać na ciepło posypane resztą koperku. 



sobota, 23 czerwca 2018

Makaron z porem i kurczakiem


  Mamy weekend, pewnie masę zaplanowanych zajęć na te dwa krótkie dni, więc żeby nie siedzieć zbyt długo w kuchni proponuję zrobić na obiad szybki makaron z porem i piersią kurczaka. Łatwy, przyjemny i smaczny posiłek w kilka chwil :)




Składniki na ok. 2 porcje:
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pory
  • mała śmietana 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż płyn z mięsa wyparuje. Por obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Wrzucić na patelnię kiedy mięso będzie już białe. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać na ciepło z makaronem.



czwartek, 21 czerwca 2018

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami


  To moja pierwsza przygoda z mąką żytnią pełnoziarnistą, dlatego stosując się do rad jakie znalazłam w sieci (że nie każdemu może zasmakować i lepiej powoli się z nią "oswajać") wymieszałam ją w proporcji 3/4 mąki pełnoziarnistej z 1/4 mąki pszennej. Efekt był taki, że smak ciasta w zupełności mnie zachwycił i następnym razem w całości użyję mąkę z pełnego ziarna. Co poza tym mogę powiedzieć? Że ciacho jest syte, co sprawia że jest świetną przekąską, poza tym ma piękny ciemny, karmelowy kolor. Jeśli jeszcze nie próbowaliście mąki pełnoziarnistej to szczerze polecam ten przepis, na początek jest idealny :)




Składniki na keksówkę o wym. 12x 25 cm:
(Inspiracja: "Mała cukierenka")
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki mąki pszennej) 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • ok. 1 szklanki drobnych, miękkich owoców (u mnie czereśnie i borówki amerykańskie) + garść owoców do posypania wierzchu
  • ew. cukier puder do oprószenia  

  Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz oczyszczonymi i ew. pokrojonymi na mniejsze kawałki owocami. W drugiej misce wymieszać cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie wymieszać (masa będzie gęsta, ale powinna być w miarę lejąca, jeśli będzie za gęsta dodać do niej więcej mleka). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, posypać resztą owoców i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 1 - 1,20 godziny, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.





wtorek, 19 czerwca 2018

Pierogi z mięsem mielonym


  Bardzo długo nie robiłam pierogów, chyba ostatni raz jeszcze w rodzinnym domu czyli jakieś pięć lat temu... :)  Przez ostatnie lata dużo się działo i nie było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D 




Składniki na ok. 30 sporych sztuk:
 
Ciasto:
  • 370 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
  • ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz 


  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na  oleju. Czosnek obrać, umyć i pokroić bardzo drobniutko. Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu i wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć i odstawić. 

  Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi.
 
  W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3 łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi wypłyną gotować je jeszcze ok. 6-10 min. w zależności od ich wielkości (ja gotowałam 10 min.), od czasu do czasu przemieszać. Podawać na ciepło z podsmażoną cebulką. 
 
 
 

sobota, 16 czerwca 2018

Udka pieczone po amerykańsku


  Przybywam dziś do Was z przepisem na smaczne, soczyste, pieczone udka po amerykańsku. To kolejny pomysł na obiad z serii zamarynuj, odstaw na kilka godzin (lub całą noc), włóż do rozgrzanego piekarnika i wyjmij gotowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że razem z mięskiem do piekarnika wrzuciłam również pokrojone, naoliwione i przyprawione ziołami ziemniaki, które pięknie się upiekły i cały obiad praktycznie zrobił się sam :D




Składniki na ok. 4 porcje:
(Inspiracja: "Przyślij Przepis")
  • ok. 1 kg podudzi/udek z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula 
  • ok. 0,5 szklanki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz

  Udka umyć, dokładnie osuszyć i włożyć do miski. Cebule obrać, posiekać w średnią kostkę i wrzucić do mięsa. Całość oprószyć solą oraz pieprzem, zalać keczupem i bardzo dokładnie wymieszać tak by mięso było całe obtoczone w sosie. Przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie całą zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę (lub folię aluminiową, jeśli nie posiadamy pokrywki) i dopiekać bez przykrycia przez ok. 20-25 minut kontrolując  od czasu do czasu czy wierzch się nie przypala. Podawać na ciepło. 


 

czwartek, 14 czerwca 2018

Szybkie bułki pszenne


  Wczoraj popołudniu zdałam sobie sprawę, że nie kupiłam pieczywa na następny dzień, a do sklepu tak strasznie nie chciało mi się iść, więc poszperałam trochę w internecie i znalazłam kolejny przepis na szybkie bułki pszenne. Na szczęście zawsze staram się mieć w szafce zapas drożdży instant, dzięki czemu byłam uratowana. Zagniotłam ciacho, dałam mu podrosnąć i już po godzinie mogłam upiec smaczne, świeżutkie i pachnące bułeczki. Mmm... uwielbiam domowe pieczywo :)




Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 600 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml letniej wody
  • odrobina mleka mleko do posmarowania bułek + mak do posypania

  Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, olejem oraz wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, czyli na ok. 30-40 minut.

  Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez 1-2 minuty, następnie podzielić na 8 porcji i każdą z nich uformować na kształt bułeczki. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Na koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, a na dno postawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią, a uderzone od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Upieczone, gorące bułki wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia.



wtorek, 12 czerwca 2018

Gulasz drobiowy


  Kolejnym pomysłem na nieskomplikowany i w miarę szybki do przygotowania obiad jest gulasz drobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem, mniam! Taki obiad ma jeszcze jeden plus, który docenią zwłaszcza osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie: można go przygotować na co najmniej dwa dni. Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą, makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;)




Składniki na ok. 4-6 porcji:
  • ok. 700 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 400 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • suszony majeranek
  • szczypta chilli
  • ew. mąka do zagęszczenia sosu
  • posiekana natka pietruszki

  Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż zrobi się białe, a płyn odparuje. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do delikatnego zrumienienia mięsa i cebuli. 

  Następnie wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, oprószyć solą, przykryć i smażyć aż puszczą sok. Na koniec dorzucić oczyszczone i pokrojone w średnią kostkę papryki i pomidory z puszki. Wymieszać, doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez jakieś 10-15 minut. Wymieszać, ewentualnie doprawić i zaciągnąć mąką jeśli sos będzie za rzadki. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.




środa, 6 czerwca 2018

Sałatka z roszponką i tuńczykiem


  Nie ma co tu dużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :)




Składniki na 2 porcje:
  • 1 opakowanie roszponki (125 g)
  • 10-12 pomidorków cherry
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 4-6 rzodkiewek
  • 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


  Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu. 



sobota, 2 czerwca 2018

Karkówka po cygańsku


  Jeśli szukacie pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad to proponuję zrobić karkówkę po cygańsku. Wiem, że na tą chwilę karkówka kojarzy się przede wszystkim z grillem, ale jak nie ma możliwości odpalenia rusztu to w piekarniku możemy zrobić równie pyszną, a może i nawet smaczniejszą wersję tego mięsa. Mi zasmakowała bardzo, ponieważ po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, aż rozpływa się w ustach, no i oczywiście warzywny sos robi w tym daniu świetną robotę, dodaje karkówce mega aromatu. Spróbujcie, naprawdę warto ;)




Składniki na ok. 4-6 porcji:
(Inspiracja: "Kulinarna zakładka") 

Mięso i warzywa:
  • ok. 1 kg karkówki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki 
 Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz


  Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron przez kilka minut. Usmażone mięso ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

  Cebulę obrać, pokroić w grube plastry lub ćwiartki i ułożyć na mięsie. Pieczarki pokroić w grube plastry i ułożyć na cebuli. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski i wyłożyć na pieczarki. Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem. 

  Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w miseczce i zalać nim mięso oraz warzywa.  Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1,5 godziny. Podawać na ciepło z ziemniakami/ryżem/kaszą.