Minęło już sporo czasu od ostatniego posta, ale moja nowa, mała "szefowa" :) jest dość wymagająca i pozostaje mi niewiele czasu na gotowanie i publikowanie. Tęskno mi jednak za blogiem, więc postaram się powolutku co jakiś czas coś dodać.
Nasze posiłki są ostatnio wręcz ekspresowe, jak ta zupa z marchewki i czerwonej soczewicy, którą robiłam kilka dni temu. Szybkie, syte i smaczne :)
Składniki na 4 porcje:
(inspiracja: "Planeta Smaku")
- 1 cebula
- 3 duże marchewki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chilli w proszku, zioła prowansalskie
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, cebulę pokroić w dużą kostkę. Gdy olej się rozgrzeje podsmażyć na nim cebulę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy cebula będzie zarumieniona do garnka wrzucić marchewkę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać soczewicę, całość zalać bulionem, dodać keczup i przyprawy. Gotować aż marchewka zmięknie, czyli ok. 20-25 minut. Zblendować jeszcze ciepłą zupę. Podawać np. z grzankami, groszkiem ptysiowym.
Bardzo fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczna zupka/kremik :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńPożywna zupka :) Bardzo podoba mi się kolor i konsystencja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita zupka:)
OdpowiedzUsuńooo, ależ mi smaka narobiłaś tym przepisem! :) chyba jutro zrobię taką zupkę ;)
OdpowiedzUsuńLubię zagęszczać zupy soczewicą. Z marchewką komponuje się bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - nigdy nie jadłam soczewicy chyba się skuszę! wpadnij do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://helphystyle.blogspot.com/