Z nadejściem jesieni częściej przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :)
Składniki na ok. 4 porcje:
- 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab)
- 1 cebula
- 500 ml jasnego piwa
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 200 g pieczarek
- 0,5 puszki groszku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić i oprószyć porządnie słodką papryką. Podsmażone mięso zalać piwem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami.
Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :) Lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńdodatek piwa do wieprzowiny jest świetnym pomysłem. dodatkowo mięso wychodzi bardzo soczyste :)
OdpowiedzUsuńGulasz na piwie, brzmi ciekawie i na pewno ma ciekawy smak 😊
OdpowiedzUsuńDodatek piwa lub wina ciekawie podkreśla smak :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie😁
OdpowiedzUsuńo, podoba mi się to! :) wykorzystam przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńGulasz na piwie? To musi być mega smaczne!
OdpowiedzUsuńna piwie mhhhhm to musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia, musiał świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńMój domownik, byłby zachwycony tym gulaszem :) Super wygląda.
OdpowiedzUsuń