sobota, 5 maja 2018

Zapiekanka z ziemniakami


  Smaczna, kolorowa zapiekanka z tego co znalazłam w lodówce. Trochę warzyw, wędlina, no i ziemniaki na podstawę. Szybki obiad, który nie wymaga od nas dużego wysiłku, a każdy się naje :)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • kilka dużych ziemniaków
  • ok. 200 g wędliny 
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża śmietana 12%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • ok. 100-150 g żółtego sera


  Ziemniaki obrać i ugotować, aż będą prawie zupełnie miękkie. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Paprykę oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Wędlinę pokroić w nieduże paski. W miseczce wymieszać śmietanę, rozkłócone jajka, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  Na dnie natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego poukładać pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, na nich wędlinę, następnie różyczki brokuła i paprykę. Na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, następnie na podpieczony sos rozsypać starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Podpiekać kolejne 7-10 minut, aż ser się stopi. Podawać na ciepło.



10 komentarzy:

  1. Najlepszy obiad na świecie - domowa zapiekanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam warzywne zapiekanki, szczególnie z taką ilością sera żółtego mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i bardzo apetycznie. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Zamiennie zamiast brokuła myślę
    że dodalbym kalafior. Tak czy tak super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli nie dodam wędliny też wyjdzie dobra?

    OdpowiedzUsuń