sobota, 30 czerwca 2018

Sałatka z pieczarkami


  Smaczna warzywno-jajeczna sałatka z pieczarkami. Świetnie sprawdzi się na weekendowych imprezach rodzinnych, czy też w gronie przyjaciół, ale także jako kolacja czy przekąska na co dzień :)



Składniki:
(Inspiracja: "Smaczna pyza")
  • ok. 500 g pieczarek
  • 5 sporych ogórków konserwowych
  • 1 małe jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz

  W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej opłukane wcześniej pieczarki i gotować na niedużym ogniu przez ok. 8-10 minut. Następnie osączyć je na durszlaku i przestudzić. Schłodzone pieczarki pokroić w średnią kostkę, wrzucić na sitko i delikatnie odcisnąć z wody. Wrzucić do miski.

  Ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę i jajka obrać, również pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z pieczarkami. Dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić na min. 2 godziny. Po tym czasie, ewentualnie doprawić. Przechowywać w lodówce.



4 komentarze:

  1. Mam wszystko oprócz pieczarek, jak na złość :) Zapisuję sobie przepis i pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ja wypróbujesz to daj znać jak smakowała ;)

      Usuń
  2. Na rodzinnych spotkaniach czy imprezach to właśnie takie sałatki z pieczarkami lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega świetna sałatka :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń