piątek, 13 lipca 2018

Tarta na zimno z owocami


  Szybka i pyszna tarta na zimno. Można ją udekorować dowolnymi, kolorowymi, sezonowymi owocami, dzięki czemu wygląda baaardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Na letni weekendowy deser sprawdzi się idealnie :)



Składniki:

Spód:
  • 300 g herbatników typu petitki
  • 170 g masła
Krem:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  •  owoce (borówki amerykańskie, maliny, porzeczki)

  Herbatniki zmielić/roztłuc na proszek. Masło rozpuścić. Wymieszać herbatniki z masłem i wyłożyć dokładnie dno formy na tartę. Odstawić na chwile do lodówki, by zaczęło twardnieć.

  Śmietankę zmiksować, aż zacznie gęstnieć, wtedy dodać przesiany cukier puder i estrakt waniliowy. Nie przestając miksować dodawać po jednej łyżce serka, a na koniec wsypać śmietan-fix. Gotowy krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i poukładać na nim owoce. Schładzać przez podaniem ok. 2 godziny. 




10 komentarzy: