czwartek, 20 grudnia 2018

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem


  Pyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :)





Składniki na 24 rogaliki:
  • 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • 350-400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki cukru
  • 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików)
  • 50 g masła
  • nadzienie: czekolada mleczna i dżem truskawkowy


  W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 3 łyżki cukru oraz żółtko. Masło rozpuścić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z mąką i całość dokładnie wymieszać, na koniec dolać powoli masło. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma na gładką, miękką, nieklejącą się masę (gdyby była bardzo klejąca podsypać trochę mąki, ale nie za dużo). Po kilku minutach wyrabiania ciasto odłożyć  do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu żeby podwoiło objętość. 

  Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować w kształt koła i pociąć (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kłaść ok. łyżeczki dżemu lub kostkę czekolady i zawijać w stronę wierzchołka. Gotowe rogaliki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na kilka minut aby się napuszyły, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Upieczone rogaliki wyjmować od razu do ostudzenia.




4 komentarze:

  1. Rogaliki z konfiturą wiśniową najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała propozycja. Życzę Ci wspaniałych, rodzinnych chwil w Święta i na cały przyszły rok :)

    OdpowiedzUsuń