wtorek, 20 sierpnia 2019

Kasza z boczkiem i cukinią


  Przepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami podpatrzyłam na niezastąpionej "Kwestii smaku"i odrobinkę go podpasowałam pod siebie. Nie wiem tylko jak to się stało, że wcześniej na niego nie wpadłam, bo jest naprawdę świetny. Szybkie, smaczne danie, idealne na obiad a zwłaszcza żeby móc go zapakować na wynos do lunchboxa. Myślę, że jeszcze nie raz zawita na naszym stole ;)



Składniki na 4 porcje:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 nieduży por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża żółta cukinia
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • pieprz, suszona bazylia, słodka czerwona papryka mielona
  • natka pietruszki


  Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wsypać ją do miski, dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać pokrojony w półplasterki por, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, wrzucić na patelnię. Dodać przyprawy (ja nie dodawałam soli, ale jeśli komuś jej brakuje można dosolić) i smażyć, aż cukinia zacznie mięknąć. Na koniec dodać kaszę oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem wymieszać. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.




3 komentarze:

  1. Smakowita propozycja na kaszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, jak się na zdjęcie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda pysznie !

    Polecam porównywarkę caterobazar,dzięki niej możecie wybrać odpowiednie menu dla siebie.

    OdpowiedzUsuń