poniedziałek, 12 marca 2018

Schab w sosie śmietanowo-koperkowym


  Do tej pory w sosie koperkowym jadałam tylko klopsiki, ale ten schab jest świetny. Delikatny, mięciutki, idealny do kaszy, ryżu lub ziemniaków i jakiejś fajnej chrupiącej surówki, pycha! :) 




Składniki na 2-3 porcje:
  • ok. 400 g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 250 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

  Schab umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z patelni i mieszając przelać ją do mięsa. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu razem z przyprawami. Podusić jeszcze ok. 10 minut. Sos można zagęścić odrobiną mąki. Podawać na ciepło.



8 komentarzy:

  1. Do tej pory robiłam tylko łososia w sosie koperkowym. Schabu jeszcze nie próbowałam ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki apetyczny. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha,dawno nie jadłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi ochoty na takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie w sam raz dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sosik bardzo mi się podoba :) Chętnie zjadłabym w towarzystwie kaszy jaglanej i surówki :)

    OdpowiedzUsuń