Nowy tydzień zaczynam makaronem z warzywami i kiełbasą, nie ma co się przemęczać od poniedziałku, ale coś pysznego musi być :) W sklepach i ogródkach pojawia się coraz więcej warzyw, które aż chce się jeść. Ja też nie mogę im się oprzeć i staram się je przemycać gdzie się da. W tym daniu nie jest to trudne, bo wiele warzyw będzie do niego pasowało, a gdy już się wymieszają tworzą bardzo smakowity, kolorowy talerz :)
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g makaronu żytniego
 - 1 brokuł
 - 4 kiełbaski typu śląska
 - 1 czerwona cebula
 - 1 czerwona papryka
 - 1 żółta papryka
 - 1 średnia cukinia
 - sól, pieprz i słodka wędzona papryka mielona
 - natka pietruszki
 
  Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.
  Kiełbaski pokroić w półplasterki i smażyć na złoto na odrobinie oleju. Gdy zaczną się rumienić dorzucić do nich obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Obie papryki oczyścić i pokroić w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucić je na patelnię. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i nieobraną cukinię. Wszystko doprawić i znów smażyć przez kilka minut. Na koniec wmieszać ugotowany brokuł. Podawać na ciepło z makaronem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Makarony uwielbiam pod każdą postacią, a Twoje danie wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wszystko, co lubię ☺☺
OdpowiedzUsuńjadłabym :D kiełbaska to moja miłość :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie 😃
OdpowiedzUsuńświetne danie
OdpowiedzUsuń