wtorek, 19 marca 2019

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym


  Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym to kolejna propozycja na szybki, łatwy do przygotowania i smaczny obiad dla większej ilości osób lub na dwa dni :)





Składniki na ok. 5 porcji:
  • ok. 1 kg udek z kurczaka bez kości
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, curry
  • płaska łyżeczka cukru
  • posiekana natka pietruszki



  Udka umyć, osuszyć, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udka poukładać na dnie naczynia żaroodpornego, polać olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika. 

  Pomidory przelać w całości do miski. Paprykę i obraną cebulę posiekać w sporą kostkę, dodać do pomidorów. Dorzucić również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i cukier. Powstały sos dokładnie wymieszać i wylać go równomiernie na udka. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy góra sosu zaczęłaby się przypalać, przemieszać ją. Gotowe danie posypać natką i podawać na ciepło, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz