poniedziałek, 4 marca 2019

Warzywna zupa krem


  Gęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie. Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub świeżymi bagietkami, a zaspokoi głód największego głodomora :D 





Składniki na ok. 4-5 porcji:
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 4 spore marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz 
  • ew. gęsty jogurt naturalny


  W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić na niego pokrojoną w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Gdy cebula zacznie się szklić dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku, curry i kurkumę, wymieszać i smażyć kilka minut na niedużym ogniu. 

  Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w dużą kostkę lub plasterki, wrzucić do garnka, smażyć przez chwilę, następnie zalać wodą na wysokość warzyw, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać sól, pieprz oraz ewentualnie curry (jeśli lubimy go dużo) i dokładnie zblendować. Jeśli zupa będzie za gęsta, bo zbyt dużo płynu wyparuje podczas gotowania, można dolać trochę wody, by ją rozrzedzić i jeszcze chwilę pogotować. Podawać na ciepło, np. z kleksem jogurtu naturalnego na wierzchu.




2 komentarze:

  1. Tego typu kremy bardzo lubię. Są treściwe, pyszne i aromatyczne. Często podaję z nasionami dyni lub słonecznika podsmażonymi na patelni.

    OdpowiedzUsuń