Jakiś czas temu robiłam muffiny z dodatkiem jagód i zupełnie zapomniałam o tym, żeby podzielić się z Wami przepisem. No ale spokojnie, kolejny wakacyjny weekend zaraz się zaczyna, jagódki jeszcze są, więc można działać. W każdym razie moje dziecko było zachwycone tymi babeczkami, a to chyba najlepsza rekomendacja ;)
Składniki na ok. 9 dużych lub 12 małych muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki mleka
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- duża garść jagód leśnych
- cukier puder do posypania
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W mniejszej misce rozbełtać jajka, dolać mleko oraz olej, dokładnie wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać, aż się połączą. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem, poukładać na nich oczyszczone jagody. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut, do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz