wtorek, 9 lipca 2019

Zapiekanka z cukinią


  Krzaczki cukinii coraz bardziej obradzają, więc jest możliwość żeby wykorzystywać te warzywa w kuchni. Zaczęliśmy od ziemniaczanej zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :)




Składniki na ok. 4-5 porcji:
  • ok. 700-800 g młodych ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4-5 łyżek pikantnego keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%
  • 1 zielona cukinia
  • pieprz ziołowy
  • ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella


  Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, nadal smażyć. Na koniec dodać pomidory, przyprawy, zioła, cukier, keczup, sos sojowy i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu. 

  Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wyłożyć mięso z warzywami. Na mięso równomiernie wysypać połowę startego na tarce o dużych oczkach sera. Na serze poukładać cienkie plastry cukinii, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem ziołowym. Wierzch obsypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut (można sprawdzić widelcem czy cukinia zaczyna mięknąć, ale nadal ma pozostać chrupiąca).




1 komentarz: