poniedziałek, 12 lutego 2018

Kotlety jajeczne


  Kotlety jajeczne to dobry pomysł na "piątkowy obiad" lub po prostu, gdy chcemy odpocząć od dań z mięsem. Robi się je łatwo i szybko, a poza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :)




Składniki na ok. 5-6 kotletów:
(Inspiracja: "Shabbyeat.pl")
  • 1 nieduża cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, odstawić do ostygnięcia. Bułkę zalać mlekiem i odstawić aż rozmięknie. 

  Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć je delikatnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z warzywami.


 

14 komentarzy:

  1. Pyszne kotleciki. Całość wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!
    Kolorowe i apetyczne...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. To warto zrobić, żeby przypomnieć sobie smaki ;)

      Usuń
  5. Świetna prezentacja dania. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne kotleciki :) Bardzo smacznie i pożywnie prezentuje się to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie na piątkowy obiad takie kotleciki są dobre i w dodatku połączone z warzywkami.

    OdpowiedzUsuń