Pyszny, szybki obiadek na dobry początek tygodnia. Kilka składników, parę chwil w kuchni i mamy gotowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka, mniam! :)
Składniki na 4-5 porcji:
- 400 g makaronu penne
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- przyprawa do gyrosa
- sól, pieprz
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić szpinak, gdy się skurczy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, chwilkę podsmażyć i przełożyć na talerz. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i przykryć na chwilę. Gdy pieczarki puszczą sok odkryć, dodać szpinak, całość oprószyć pieprzem i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Podawać na ciepło.
Takie szybkie i nieskomplikowane obiady są idealne w tygodniu po brzegi wypchanym obowiązkami.
OdpowiedzUsuńDokładnie, też tak myślę :)
UsuńTakie danie w wersji bezmięsnej bardzo chętnie bym zjadła, makaron ze szpinakiem i pieczarkami to pyszne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się, dla osób które nie jedzą mięsa to bardzo fajne rozwiązanie :)
UsuńSzpinak tak lubię, ze mogę jeść codziennie. Pyszne danie.
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja też bardzo go lubię ;)
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMmmm..pychotka. Chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :D Aż muszę sobie je jutro zrobić na obiadek ;D
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie i smaczne dania
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam <3 Moja wersja jest trochę inna, ale twoja wygląda tak prosto i smakowicie <3
OdpowiedzUsuń