Smaczne mięsko z dodatkiem słodkiej, suszonej śliwki. Świetne na codzienny posiłek jak i na weekendowy obiad w większym gronie, polecam :)
Składniki na 10 sztuk:
- ok. 700 g schabu
- 20 suszonych śliwek
- 10 plastrów wędzonego boczku
- ostra musztarda
- sól, pieprz
- jajko i bułka tarta na panierkę
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć delikatnie z obu stron solą i pieprzem. Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać na ciepło, np. z ziemniaczkami i surówką z kapusty.
już mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;)
UsuńIdealne na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, też tak myślę ;)
Usuńsuper pomysł na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :D
UsuńPyszne danie, idealne na rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :) Idealna propozycja na obiadek :)
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla klasycznego schabu pieczonego w całości ze śliwką :)
OdpowiedzUsuńPyszności!!! Roladki prezentują się super!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda 😍
OdpowiedzUsuń