Uwielbiam drożdżówki, ale nie zawsze mam ochotę i siłę żeby wyrabiać ciasto. Na ratunek przychodzi przepis na nocną drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać, a wychodzi pyszna, miękka i sprężysta. Można ją przygotować również z owocami i kruszonką :)
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 220 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 70 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- kruszonka: 100 g mąki, 80 g margaryny lub masła, 80 g cukru
Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na temperaturę 170 stopni C i piec przez ok. godzinę.
ciekawy przepis ;) szybko się robi, wydaje się łatwe :)
OdpowiedzUsuńZnam bardzo podobny przepis na taką nocną drożdżówkę i mogę potwierdzić, że jest bardzo, bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPo prostu idealna :)
OdpowiedzUsuńO jaka pyszna! Idealna na dziś do kawki :) Z przyjemnością zjadłabym taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSzybka i pyszna, mniam
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności, uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńCudowna jest ta drożdżówka:)
OdpowiedzUsuńdomowa drożdżówka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńDrożdżóweczka palce lizać!!! :)
OdpowiedzUsuńJest moc! ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta :)
OdpowiedzUsuń