piątek, 1 września 2017

Nocna drożdżówka


  Uwielbiam drożdżówki, ale nie zawsze mam ochotę i siłę żeby wyrabiać ciasto. Na ratunek przychodzi przepis na nocną drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać, a wychodzi pyszna, miękka i sprężysta. Można ją przygotować również z owocami i kruszonką :)




Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 70 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • kruszonka: 100 g mąki, 80 g margaryny lub masła, 80 g cukru

  Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na temperaturę 170 stopni C i piec przez ok. godzinę. 



11 komentarzy: