Uwielbiam zupy kremy. Są pyszne, świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni i można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą. Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- 1 duży ząbek czosnku
- 600 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki curry
Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, a por, czosnek, marchewkę i pietruszkę w plasterki. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać por oraz czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek.
Na taką zupkę kremową to miałabym dzisiaj ochotę :) Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńzupy krem nigdy nie robiłam :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńRównież robię krem marchewkowy. Ja co prawda bez kurkumy i curry, ale takiej chętnie bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńPyszna, jesienna zupka :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam ale smakowicie się prezentuje, muszę wypróbować przepisu. Będę wpadać częściej do Ciebie na smakowitości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie zapraszam :)
UsuńBardzo lubię takie zupki :) Wygląd rewelacyjnie w tym kubeczku :)
OdpowiedzUsuńKolor mówi sam za siebie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor <3
OdpowiedzUsuń