Schab pieczony z majonezem i marchewką do najlżejszych dań nie należy, ale jest pyszny i od czasu do czasu przygotowuję go na obiad. A poza tym nie potrzeba dużo zachodu żeby go zrobić i to od razu w większej ilości, dzięki czemu można mieć posiłek na dwa dni lub nakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam :)
Składniki na 4-5 porcji:
- ok. 1 kg schabu
- 4-5 średnich marchewek
- mały słoik majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- oliwa/olej
Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i odłożyć na natłuszczoną oliwą/olejem blachę lub do naczynia żaroodpornego (ja piekę na dużej, czarnej blasze od piekarnika).
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku schabu rozsmarować łyżkę majonezu, a całość przykryć startą marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 40 minut (jeśli marchewka zacznie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Takie dania bardzo lubię :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńna niedzielny obiad w sam raz :) Czasem trzeba zaszaleć:) fajnie, że jest pieczony, a nie smażony, więc nie jest aż taki ciężki :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis ;) zamieniłabym jedynie majonez :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity schabik -:)
OdpowiedzUsuńMusiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńCiekawa forma przygotowania schabu ;)
OdpowiedzUsuńale pomysłowe danie! :D na niedzielny obiadek idealne by zaskoczyć domowników :D <3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenia, tak jeszcze nie jadam.
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaję warzywa do tak podanych mięs. Pyszne są. Zrobiłaś bardzo apetyczne danie. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa dla nudnego schabowego haha😉
OdpowiedzUsuń